Het tweede logo van de maand mei 2021.
In dit artikel bespreek ik het tweede van mijn twee favoriete logo’s van de maand mei 2021 die ik gemaakt heb. Ik bespreek het logo zelf, de illustratie, het idee achter het logo, de kleuren en de symboliek.
Verder zal ik in grote lijnen de stappen bij langs lopen die ik genomen heb om dit logo stukje bij beetje in elkaar te zetten.
Het tweede logo van deze maand is het Beerfest Brew logo!
Type: Vintage, omkaderd, combinatie tekst en illustratie.
Lettertype: Serif.
Kleuren: Matte tinten oranje, bruin, groen en rood.
Bron: Dit is een logo dat ik gemaakt heb als oefenopdracht voor een cursus logo design.
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/06/Hearty-Beer-Final@2x-733x1024.png)
Inleiding.
Dit is een vintage thema logo dat ik gemaakt heb aan de hand van een ingevulde vragenlijst als oefenopdracht voor een cursus die ik heb gevolgd. Het maken van een logo met de restricties van een vragenlijst is wezenlijk anders dan een logo dat ik zelf verzin. Het geeft me aan de ene kant meer structuur en aan de andere kant is het makkelijker om in het design proces op een dood punt te belanden, waarna ik weer naar de tekentafel moet. ‘Craft beers’ zijn een populair fenomeen geworden de laatste jaren en het vintage thema logo type past daar uitstekend bij, zeker bij een merk kan al heel lang bestaat. Dit logo dienst als mooi voorbeeld voor zowel vintage logo’s als voor ondernemingen in de alcoholische dranken branche.
Het idee achter het logo.
De vragenlijst stelde de volgende eisen; een vintage logo in een ovaal vorm liggend of staand. Een heavy script lettertype. Een aantal kleuren uit de volgende opties; rood, bruin, oranje, donker groen en geel. Een illustratie die te maken heeft met bier, maar geen bier druppels. En de stijl moest traditioneel, huiselijk en uitnodigend zijn.
De bierflessen naast elkaar was een optie dat al snel in het brainstormproces in mij op kwam. Omdat het om een beer kit product gaat (een beer kit is een doos waarmee je de mogelijkheid krijg het laatste deel van het proces van het maken van de bier thuis kan doen) dacht ik aan een doos waaruit de bierflesjes komen. Later heb ik het woord kit toegevoegd. De blaadjes op de rand zijn hop blaadjes en de banner geeft het echt een vintage stijl. Uiteindelijk heb ik een textuur toegevoegd, de spikkels die over het logo liggen. Deze zijn transparant en geven een verweerd uiterlijk.
De kleuren.
De kleuren in dit logo zijn matte versies van de opties die de ingevulde vragenlijst gaf, dit geeft het een ouderwets idee. Eerst wilde ik drie kleuren gebruiken maar de hop blaadjes kwamen het beste uit in donker groen.
Symboliek.
De symboliek in dit logo bestaat vooral uit de verschillende delen waaruit het logo is opgebouwd. Het heavy script lettertype geeft het een ambachtelijke tint. Samen met de woorden homebrew en kit. De banner en de vorm van het logo passen precies tussen andere vintage bier logo’s. En de kleuren samen met de stippel textuur maken het vintage karakter af.
Ik heb geen onderliggende symboliek toegevoegd, het is mogelijk dat het er natuurlijk wel is. Maar dit is dan niet met opzet gebeurd.
De opbouw van het logo in stappen.
Dit logo was een aardige klus om te maken. Dat komt omdat de ik de illustraties van de bierflessen, de doos, de hop bladeren in de stijl van een touw en de banner zelf van begin tot eind moest maken. Al met al was dit dus een aardige uitdaging, ook om alles op de juiste plek te krijgen en er een passend geheel van te maken. Als de stijl van een van de afbeeldingen afwijkt dan klopt het plaatje immers gelijk niet meer. Maar het was een goede oefening en ik heb zeker het een en ander geleerd voor komende logo’s.
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/06/Beerfest-Moodboard.png)
Eerst heb ik een ‘moodboard’ samengesteld. Dit bestaat uit bestaande vintage type logo’s van concurrenten, logo’s van biermerken in het algemeen en afbeeldingen die met de branche te maken hebben.
Op basis van het moodboard heb ik een ‘mindmap’ gemaakt. Een mindmap laat mijn brainstormproces in woorden zien. Hier en daar heb ik wat doodles toegevoegd die later potentieel een schets konden worden.
Uiteindelijk heb ik gekozen voor de illustraties van de bierflessen, de doos, de banner en het hop blaadje.
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/06/Beerfest-schets-V1.png)
De eerste schets en het resultaat eronder:
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/06/Beerfest-Banner-V1.png)
Voor de banner heb ik een aantal voorbeeld opgezocht op internet en zo ben ik tot een eigen versie gekomen te zien op de afbeelding. Eerst heb ik een andere vorm geprobeerd dan de uiteindelijke versie. Deze heb ik beide overgetrokken met de pen functie van Adobe Illustrator. Het bestaat uit drie delen, de voorkant en de twee zijkanten. De zijkanten zij identieke kopieën met de transformeren > spiegelen functie heb ik van de eerste een kopie gemaakt. Deze heb ik zo geplaatst dat het op een banner lijkt.
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/06/Beerfest-schets-V2.png)
De eerste schets en het resultaat eronder:
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/06/Beerfest-Hop-V1.png)
Het hopblaadje is een klein deel van het knopje van de hop plant. Het hele hop knopje zou niet werken omdat het klein moest worden, daarom heb ik maar een blaadje gebruikt. Deze heb ik overgetrokken met de pen functie. Deze heb ik gekopieerd en gespiegeld en toen om en om onder elkaar geplakt.
Vervolgens heb ik met de nieuw penseel optie in de penseel functie van die blaadjes een penseel gemaakt. Op die manier kan je een streep zetten en deze streep bestaat dan uit de blaadjes.
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/06/Beerfest-hop-V2.png)
Deze streep heb ik toen langs de vorm van het logo gelegd en op de juiste manier gebogen.
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/06/Beerfest-bier-illustratie-V1.png)
De bierflesjes en de doos waren simpele vormen die ik gemaakt heb met de software. Ik hoefde alleen wat diepte toe te voegen met lijnen tussen de delen van de doos en donkere tinten op de bierflesjes. De achterste twee flesjes zijn kleiner en staan achter het grotere flesje ervoor.
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/06/Beerfest-bier-illustratie-V2.png)
Hierna kon ik alle delen op hun plek zetten.
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/06/Beerfest-lettertype-V1.png)
Het lettertype was eigenlijk gelijk raak. Het moest goed leesbaar zijn en passen op de banner. Soms heb je geluk met dit soort dingen en dit keer was dat het geval.
Ik heb het lettertype op de juiste plek gezet, de juiste grote gegeven en toen met de effecten > boog functie zo verdraaid dat het met de banner mee golft. De sterren heb ik gemaakt met de vorm functie, dit was volgens mij een goede opvulling tussen de letters in. Ook deze zijn wat gedraaid met hetzelfde buig effect.
Het zelfde geldt voor de sub tekst onder-en bovenin het logo. En het woord Kit heb ik transparant gemaakt zodat het niet teveel opvalt.
Ik heb ook de vorm van het logo gekopieerd en een kleinere versie van de vorm erbovenop gelegd. Met de pathfinder functie > min voorste bleef zo een rand over die ik als rand op het logo zelf heb gelegd.
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/06/Beerfest-illustratie-V3-732x1024.png)
De kleuren heb ik gekozen door de sliders in het kleurenmenu te veranderen tot ik tinten had gevonden die goed bij elkaar pasten. Ik heb in dit geval maar een enkele variatie opgeslagen in de software.
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/06/Beerfest-textuur-V1.png)
De textuur bestaat uit veel kleine stipjes. Deze heb ik over het logo geplaats, wit gekleurd en naar 17% transparantie gezet zodat het niet te veel opvalt. Daarna heb ik alle stipje die buiten het logo vielen verwijderd.
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/06/Beerfest-illustratie-V4.png)
En daarmee kwam ik tot de uiteindelijk versie van dit logo.
Slotwoord.
De reden dat dit logo een logo van de maand is geworden komt doordat het een leuk logo vind geworden als resultaat. Het was geen gemakkelijke opgave en ik heb veel geleerd tijdens dit proces. Ook is het vintage type stijl logo een goed voorbeeldlogo voor zowel de doelgroep van de onderneming als voor de vintage stijl in het algemeen. Dit logo is een zeer welkome toevoeging aan mijn portfolio waar het nog geruime tijd te zien zal zijn.
Bedankt voor het lezen van dit blog.
Tot de volgende logo van de maand, dan bekijken we het eerste logo van de maand juni 2021!