Ebook Laten Maken Checklist – WJDesign

Inleiding.

In dit artikel is de checklist te zien die je in kan vullen zodra je een ebook bij mij besteld. Deze checklist is ook te downloaden als PDF van mijn site. Zie de link onder dit artikel en tevens bij de dienstpagina ‘ebook laten maken.’

Checklist inhoud.

Dit hulpmiddel is uiteraard optioneel, mocht je ervaring hebben met het laten maken van een ebook dan kun je deze checklist achterwege laten. Dit is puur een handvat om het proces soepel te laten verlopen. Met deze checklist kun je gemakkelijk de informatie verzamelen waarvan jij denkt dat ik die nodig heb om het ebook te kunnen maken. Mocht er iets in mijn opsomming missen dan kun je dat uiteraard onder overig meesturen.
Ook kan je er bij bepaalde onderwerpen voor kiezen om mij de vrije hand te geven. Dit kan je dan aangeven.

Checklist in het kort.

Indeling van het ebook.
Boekomslag/Voorpagina.
Opmaak van het ebook.
Kleuren.
Tekststijl & opmaak van de tekst.
Afbeelding, illustratie & logo.
Interactief ebook.
Overig.

Inleiding van het ebook.

Eerst zou ik je willen vragen om een korte opsomming te geven van de volgorde van de elementen van het ebook. Waaronder welke elementen bij elkaar horen zoals een afbeelding of quote bij een bepaald stuk tekst. Gelieve de elementen ook op die manier als bestandsnaam toe te sturen.

Boekomslag/voorpagina.

Een voorpagina kan je op vele manieren maken maar de grote tweedeling is het gebruik van een afbeelding dus een foto/illustratie of een meer abstract design.
Als er een bepaalde afbeelding op de voorpagina moet komen dan verwijs ik voor de specificaties daarvan naar het kopje Afbeelding, Illustratie & logo.
Als je het helemaal door mij wilt laten doen dan is dat natuurlijk mogelijk, dan wordt het een abstract design. 

Opmaak van het ebook.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aantal kolommen in de tekst. Een achtergrondkleur. Bepaalde elementen die op specifieke plekken in het document/op een bepaalde pagina moeten staan. Specifieke designelementen zoals bepaalde terugkerende vormen of terugkerende secties op de pagina’s of verwijzen binnen het ebook naar een ander deel van de tekst.
Uiteraard kan je dit ook aan mij overlaten als je geen specifieke vereisten hebt ten aanzien van de precieze opmaak.

Kleuren.

Kleurencodes van de huiskleur in RGB. Het aantal kleuren wordt door jou bepaald, het volgende voorbeeld dient ter illustratie.

Kleuren RGBRoodGroenBlauw
Kleur 1 waarden.
Kleur 2 waarden.

Hiervoor kan een hulpmiddel gebruikt worden zoals de site coolors.co. Die codes heb ik nodig want dat is de manier die Adobe Indesign gebruikt.
Mocht je in bezit zijn van een abonnement op een Adobe product dan heeft Adobe ook vergelijkbare services.

Tekst stijl & opmaak van de tekst.

In de regel bepaalt de klant deze elementen, deze kunnen natuurlijk altijd door mij aangevuld worden als dat je beter past. De opsomming is een voorbeeld, mocht een element ontbreken dan kan je deze uiteraard toevoegen.
Bepaalde lettertypes vereisen betaalde licenties, deze komen voor rekening van de klant.

Lettertype, lettergrootte, tekststijl en kleur (waaronder cursief/dikgedrukt/onderlijnd enz.) van de volgende onderwerpen, deze opsomming is niet uitputtend.
– Koptekst/voettekst/paginanummering.
– Inhoudsopgave.
– Titel.
– Introductie tekst (onder de titel op de 1e pagina).
– Alinea kop.
– Alinea tekst.
– Quote.
– Bronlijst.
Alternatieve letter stijl van lettertype van een vorige categorie indien van toepassing, of dit mogelijk is  wordt bepaald door het lettertype dat u kiest.
Uitlijning van de tekst (links/rechts/in het midden). 

Inleiding, illustratie & logo.

Bij deze categorie gaat het vooral om de resolutie van de bestanden. Deze moet minimaal 72 PPI (pixels per inch) zijn zodat het bestand er goed uitziet. Houdt hier ook rekening mee als de afbeelding nog niet de juiste grootte heeft want bij een vergroting van de afbeelding zal het aantal PPI omlaag gaan. Verder is het belangrijk dat jij de eigenaar bent van de afbeeldingen die je wilt gebruiken. 

Mocht je nog op zoek zijn naar een afbeelding dan kan ik de site Unshplash.com aanraden.

Interactief ebook.

Een interactief PFD gaat verder dan een regulier PDF doordat er interactie mogelijk is met bepaalde elementen. Hierna volgt een korte opsomming van enkele van de mogelijkheden.
Pagina transities. Een animatie wanneer naar een andere pagina in de voorstelling wordt genavigeerd. Bijvoorbeeld het vervagen van de tekst waarna de volgende pagina verschijnt, of de animatie van een omslaande pagina.
Navigatie knoppen. Knoppen, vaak in de vorm van een vlag, bovenaan de pagina. Waarmee gemakkelijk binnen het ebook heen en weer kan worden gesprongen tussen bepaalde secties. 
Een klikbare hyperlink (in de vorm van een pictogram) naar jouw site of sociale media accounts.
Het voordeel van een interactief PDF is dat het net als een normaal PDF gemakkelijk te downloaden of te versturen is. Het nadeel is dat het niet aanpasbaar is.

Overig.

Als er iets anders toegevoegd dient te worden dan is dat mogelijk in overleg. Dan zou ik je willen verzoeken dit kort toe te lichten.

Plaats een reactie