Interactief PDF maken met Indesign

Inleiding.

Met Adobe Indesign is het mogelijk om een interactief PDF te maken. Dit kan van een eenvoudig ebook een interactief ebook maken. Ook kan je bijvoorbeeld invulbare vragenlijsten ontwerpen en meer. In dit artikel zal ik kort de mogelijkheden van het interactief PDF bij langs gaan met een beschrijving en een afbeelding ter illustratie. Zo krijg je een goed idee van wat er allemaal mogelijk is met een interactief PDF ebook over een standaard ebook in PDF formaat.

Dit artikel is geen handleiding waarin ik elk deel nauwkeurig beschrijf, het is een overzicht ter oriëntatie voor iedereen die meer wil weten over een interactief PDF.

De mogelijkheden op een rij.

Indesign heeft verschillende werkruimtes die je kan gebruiken voor verschillende doeleinden. Sommige werkruimtes zijn er puur voor de voorkeur van de gebruiker zoals essentiële elementen en essentiële elementen klassiek. Andere werkruimtes geven je de toegang tot bepaalde functies binnen Indesign en de relevante optie voor ons is interactief voor PDF’s.

In de tab aan de rechterkant van het scherm verschijnen de verschillende opties voor interactieve PDF’s.

Paginaovergangen.
Hyperlinks.
Bladwijzers.
Knoppen en formulieren.
Media.

Paginaovergangen.

Met paginaovergangen kan je precies wat het woord suggereert. Je hebt de optie om een heel aantal verschillende overgangen toe te voegen als je een pagina omslaat. De animatie verschijnt dan bij elke pagina of de pagina naar keuze. De opties zijn te vinden in het rijtje op de afbeelding.

Met de richting en snelheid opties kan je afhankelijk van de overgang die je kiest verschillende dingen veranderen zodat het precies gaat zoals je wilt. Er zijn dus aardig wat opties om uit te kiezen.

Hyperinks.

Met de hyperlink optie kan je aanklikbare hyperlinks maken zodat, zolang de lezer maar een internetconnectie heeft, je mensen naar verschillende links kan sturen.

In dit document is de tekst klikbaar en stuurt je dan naar de voor opgezette link.

Je kan ook een vorm of afbeelding gebruiken als klikbare link, zoals een icoontje van bepaalde social media.

Naast een website URL zijn er nog een aantal andere opties die je kan gebruiken als interactieve verwijzing, deze verschijnen met een dubbelklik op de naam van de hyperlink in de tab.

Bladwijzers.

Met bladwijzers is het mogelijk om een menu toe te voegen in de PDF waarmee je door het bestand kan navigeren. Je krijgt een handig uitklapmenu genaamd inhoud aan de linker bovenkant van het document, met de namen die je aan de bladwijzers hebt gegeven.

Knoppen en formulieren.

Met knoppen en formulieren heb je een heel aantal opties tot je beschikking die je kan gebruiken, te zien in het rijtje in de afbeelding.

Met de ‘knop’ kan je een klikbare knop toevoegen die dan een actie uitvoert die je eraan verbonden hebt.

Het ‘selectievakje‘ geeft je de mogelijkheid om bijvoorbeeld een vinkje te zetten met een muisklik. Zo kan de lezer bij verschillende opties aangeven wat ze graag willen.

N.B. De opties die te zien zijn bij acties, vormgeving en beschrijving heb je bij elke van de knoppen en formulieren. Ik zal deze niet in elk voorbeeld meer meenemen voor praktische redenen, maar de mogelijkheid is er wel.

Een ‘keuzelijst met invoer vak‘ doet een dropout lijst ontstaan waaruit de lezer een optie kan kiezen.

Een ‘lijstvak’ is vergelijkbaar met een keuzelijst maar dit is een kleiner vak en ziet er anders uit.

Het ‘keuzerondje’ doet hetzelfde als een selectievakje maar ziet er anders uit.

Handtekeningenveld, met het handtekeningenveld is het voor lezers van het PDF mogelijk een handtekening op verschillende manieren toe te voegen.

Het ’tekstveld’ is een invulbaar tekstvak die een lezer in kan vullen.

Voor de opties uit de lijst kan je de naam en gebeurtenis en actie (dus hoe je het activeert in de PDF) van de knop of formulier in kwestie veranderen.

Onder de optie acties zijn teveel mogelijkheden om hier bij langs te gaan en de meeste spreken voor zich, maar knoppen en formulieren is zeker de meest handige functie in een interactieve PDF.
Ook kan je aangeven met de vormgeving hoe de knop of formulier eruit moet zien voordat er interactie plaatsvind.

Er zijn voorbeeldknoppen te vinden in de software zelf mocht je daaruit willen kiezen.

Media:

Met de media optie kan je een video toevoegen aan je interactieve pdf.
Er zijn een aantal opties te zien waarmee je kan bepalen wanneer de video afspeelt. Daarnaast kan je bepaalde punten in de video markeren met de navigatie optie.

Slot.

En daarmee zijn we aan het einde gekomen van dit korte overzicht van de mogelijkheid om een interactief PDF te maken met Adobe Indesign. Hopelijk heb je wat aan de informatie en weet je nu ongeveer wat er mogelijk is. Voorkennis van Indesign is een pre om een interactief PDF zelf te maken maar veel wijst zich wel met enige investering van tijd en energie. En mocht je op zoek gaan naar een echte handleiding dan heb je nu een goed overzicht gekregen zodat het leerproces veel overzichtelijker zal zijn.

Bedankt voor het lezen van mijn blog en hopelijk tot ziens!

Plaats een reactie