Logo 1 van de 2 van de maand februari 2021.
In dit artikel bespreek ik mijn eerste logo van mijn twee favoriete logo’s van de maand februari 2021 die ik gemaakt heb. Ik bespreek het logo zelf, de illustratie, het idee achter het logo, de kleuren en de symboliek.
Verder zal ik in grote lijnen de stappen bij langs lopen die ik genomen heb om dit logo stukje bij beetje in elkaar te zetten.
Het eerste logo van deze maand is het logo ToolBox.
Type logo: Typografisch, woordmerk, omkaderd.
Lettertype: Sans Serif.
Kleuren: Blauw, wit en tinten van rood.
Bron: Dit is een oefen logo die ik zelf heb bedacht.
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/03/ToolBox-Final.png)
Inleiding.
Dit logo heb ik gemaakt omdat ik een logo wilde hebben dat qua thema past in de ´klusjesbranche.´ Alles wat te maken heeft met klusjes of projecten in en rondom het huis. Bij het brainstormen kwam telkens het woord toolbox terug omdat een gereedschapskist relevant is voor elk beroep in die branche. De vorm van een gereedschapskist kan mooi dienen als een kader voor het logo. En door middel van een aangepaste tekst kan je met een paar illustraties het thema kracht bij zetten. Dan is er sprake van een typografisch logo, bij dat type logo kunnen de letters zelf gebruikt worden of zelfs vervangen worden door een illustratie terwijl de suggestie van de letter herkenbaar blijft. Met dit thema hoop ik een bepaalde doelgroep aan te spreken en het was een goede kans om mijn vaardigheden in het gebruik maken van diepte en het schalen van illustraties te oefenen.
Het idee achter het logo.
Door middel van de letters T en O te vervangen door een hamer en een moer krijgt het woord een extra dimensie en toch blijft het leesbaar sinds de letters herkenbaar blijven. De vorm van een oude stijl gereedschapskist geeft de mogelijkheid diepte aan het logo toe te voegen. Het gebruik van donkere en lichte tinten rood creëert die diepte in dit logo. De keuze voor een oude gereedschapskist komt simpelweg omdat ik het een mooie vorm vind. Het doet me ook een beetje denken aan die oude Amerikaanse lunchboxes die werklieden bij zich hadden en dat vond ik een leuk element om toe te voegen.
Kleuren.
Voor de kleuren van het logo heb ik gekozen voor een opvallende kleur rood met verschillende tinten om de diepte aan te geven. Een lichtere kleur blauw voor een goed contrast met de rode gereedschapskist en een witte tekst als een meer neutrale kleur. Rood en blauw spelen de hoofdrol, de witte tekst is goed leesbaar en valt niet te erg op in het geheel.
Lettertype.
Het lettertype dat ik uiteindelijk heb gekozen is een lettertype dat een beetje krom staat. Het is een wat speelser lettertype dat makkelijk te bewerken is zonder dat het karakter ervan verloren gaat en de illustraties passen er goed bij. Ook is het makkelijker te schalen doordat het een beetje krom staat. De foutmarge is iets groter zonder dat het opvalt, dit kwam mij goed van pas omdat het maken van diepte een van de meer lastige dingen is in het maken van illustraties op zich. De oefening kwam goed van pas en ik hoop dat het resultaat er mag zijn. Ik vind persoonlijk van wel.
Symboliek.
De symboliek in dit logo zit in zowel het kader dat de gereedschapskist vormt als in de illustraties die verwerkt zijn in de tekst. De diepte in het kader maakt het plaatje compleet. De kleuren heb ik vooral gekozen voor het contrast, deze dragen niet echt bij aan de symboliek, althans niet met die intentie.
De opbouw van het logo in stappen.
Ik heb in dit logo geen gebruik gemaakt van schetsen op papier of een moodboard en mindmap. Dit komt omdat ik het logo zelf bedacht heb.
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/03/ToolBox-logo-stap-1-de-vormen.png)
Om te beginnen heb ik een tijdje gezocht naar afbeeldingen op het internet van gereedschapskisten tot ik de variant vond die ik wilde in de positie waarin ik het logo wilde maken. Deze afbeelding heb ik vervolgens gekopieerd en geplakt in Adobe Illustrator. Omdat de kist bestaat uit rechte lijnen kon ik met de pen tool simpelweg op de juiste plek een lijn trekken.
De kop van de hamer heb ik overgetrokken van een afbeelding van een hamer. Dit heb ik gedaan door middel van de kromming tool. Dat is een pen tool maar waar je met een pen tool rechte lijnen krijgt is het mogelijk met de kromming tool om ook ronde vormen ´gemakkelijk´ over te trekken. Het vergde wat tijd om die vormen aan te passen tot ik tevreden was maar de hamer is onmiskenbaar een hamer.
De moer is een zeshoek met een witte cirkel in het midden er overheen geplaatst.
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/03/ToolBox-logo-stap-2-de-gereedschapskist.png)
De volgende stap was het kader inkleuren en door middel van verschillende tinten rood de diepte toe te voegen. Het licht schijnt van rechtsboven op de gereedschapskist dus de bovenkant heeft de lichtste tint en de linkerzijkant de donkerste tint. Het was nog wat gedoe om de vlakken goed op hun plek te krijgen. Ik heb namelijk het kader gekopieerd en de verschillende delen gesplitst met de pathfinder tool in illustrator en toen moesten deze delen weer precies op de goede plek worden geplaatst op de eerste versie.
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/03/ToolBox-logo-stap-3-het-lettertype-v2.png)
Voor de keuze van het lettertype heb ik een tijdje verschillende opties bekeken en uiteindelijk bleven daar 3 van over. Zoals gezegd bij het kopje lettertype heb ik de tweede optie gekozen omdat het goed werkt in dit logo. Het is goed aan te passen en goed te schalen. Vervolgens heb ik de hamer over de bovenkant van de t geplaatst en de o vervangen door de moer.
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/03/ToolBox-logo-stap-4-het-schalen-van-de-tekst.png)
Toen kwam het laatste en meest lastige deel; het schalen van de tekst zodat het bij de vorm van de gereedschapskist past en in het juiste perspectief staat. Eerst heb ik beide woorden tegelijk schuin getrokken met de tool ‘vrije transformatie – vrij vervormen.’ Daarna heb ik de woorden onafhankelijk van elkaar stukje bij beetje aangepast met transformatie tool tot het overeen kwam met het deel van de gereedschapskist waarop de woorden geplaatst zijn. Dit deel kostte aardig wat tijd en moeite en het kwam vooral aan op inschatten en aanpassen. Tricky dus. Maar volgens mij is het aardig gelukt. En daarmee was dit logo klaar om te worden toegevoegd aan mijn portfolio.
Slotwoord.
De reden dat dit logo het logo van de maand is geworden is omdat ik het persoonlijk een mooi logo vind. Ik ben zeer tevreden met het resultaat en des te meer omdat ik nog niet zo´n ervaren illustrator ben. Vooral het diepte element in dit logo was voor mij een echte uitdaging om te maken dus ik ben er best een beetje trots op. Ook dient dit logo als goed voorbeeld voor logo’s uit de ´klusjesbrache´ en dus is het een welkome toevoeging aan mijn portfolio waar het nog geruime tijd te zien zal zijn.
Bedankt voor het lezen van dit blog.
Tot de volgende logo van de maand, dan bekijken we het tweede logo van de maand februari 2021!