Inleiding.
In dit derde artikel van leren tekenen en schetsen met WJDesign gaan we verder met de beginners oefeningen. In dit artikel gaan we de organische vormen van de oefeningen van het tweede artikel oefenen. Dus het is verstandig om de oefeningen van dat artikel eerst te bekijken mocht je dat nog niet gedaan hebben. Maar eerst hebben we nog de laatste vorm te gaan, namelijk de cirkel.
Hier een korte opsomming van de oefeningen die we gaan doen in dit artikel.
– Het maken van een cirkel.
– Het maken van de organische driehoek.
– Het maken van het organische vierkant.
– Het maken van de organische rechthoek.
– Het maken van het organische ovaal.
– Het maken van de pinda vorm.
Dit is een artikel in mijn serie over tekenen en schetsen, zie hier het inleidende artikel.
De oefeningen.
Ook hier geldt weer dat de oefeningen bedoeld zijn om te worden herhaald, hoe vaak bepaal je natuurlijk zelf. Dus laten we gelijk beginnen en veel plezier & succes!
Het maken van een cirkel.
Een mogelijke manier om een cirkel te maken is door je elle boog strak te houden en te bewegen in een ronde vorm en daardoor zal ook je hand een ronde vorm tekenen. Dit kan je ook doen vanuit je schouder. Een ronde cirkel is heel lastig om goed te tekenen, zeker met enige regelmaat, daarom zal je een hulpmiddel gebruiken als je voor wat voor reden een perfecte cirkel nodig hebt.
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/05/Cirkels-V1.png)
Probeer zoveel mogelijk cirkels te tekenen in verschillende grootte. Je zult zien dan sommige cirkels elkaar niet raken (zoals sommige in het voorbeeld), dit is een kwestie van oefenen. Wat je kan doen is de cirkel nogmaals overtrekken en ditmaal (hopelijk) met een beter resultaat.
Organische vormen een korte inleiding.
Organische vormen zijn vormen die geen harde hoeken hebben en vaak ook geen kaasrechte lijnen. Dit zijn met andere woorden vormen die natuurlijk voorkomen. Het is geen gemaakte vorm.
Met de harde vormen die we in het tweede artikel hebben geleerd kunnen we in combinatie heel veel verschillende voorwerpen maken. Maar als we natuurlijke vormen willen tekenen dan hebben we de organische versies van die vormen nodig. Met harde vormen maak je immers geen menselijk lichaam, dan is het meer een klassieke robot. Ook leuk natuurlijk, maar het is de bedoeling dat je op den duur beide versies kan maken.
De organische driehoek.
Een organische driehoek heeft drie kanten met ronde vormen. Omdat het een organische vorm heeft komt het in vele variaties en het idee is dan ook om zoveel mogelijk verschillende variaties te tekenen.
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/05/Organische-driehoek-V1.png)
Dit is een vorm waarmee ik veel moeite heb, geen idee waarom dat precies is. Dat is voor iedereen weer anders. Als ik deze vorm maak dan worden mijn lijnen niet zo sterk, dit is waarschijnlijk omdat ik er teveel over nadenk en dat wordt vast beter met meer oefenen. Zoals je ziet zijn sommige van deze voorbeelden niet helemaal gelukt. Wat je kan doen met sommige vormen is er een hoofd of een torso van maken. Veel delen van het menselijk lichaam kan je maken met organische driehoek vormen.
Het organische vierkant.
Het organische vierkant heeft ronde hoeken en meer rechte zijkanten. Natuurlijk geen kaasrechte lijnen zoals bij een vierkant die we eerder hebben geoefend maar het is geen echte kromme lijn.
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/05/Organische-vierkant-V1.png)
Het is lastig om deze vorm goed te maken, dit vergt concentratie. Je moet goed nadenken om een ronde hoek en daarna een rechte lijn te maken, waarna weer een ronde hoek volgt. Probeer eerst om een gevoel te krijgen voor de hoek en de lijn. Ook kan het lastig zijn om de punten te raken en er een vierkant van te maken. Blijf oefenen.
Zodra je dat een beetje onder de knie krijgt kan je de lijnen enigszins buigen zodat er wat variatie in komt.
En zoals je ziet zijn bij mij zeker niet alle hoeken rond genoeg. De lijnen mogen ook wel iets minder recht.
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/05/Organische-vierkant-deuk-V1.png)
De volgende versie is een organische vierkant met een deuk in het midden. Het doet mij denken aan een stukje toast of een puzzelstukje. Ook dit is een kwestie van handigheid en concentratie, je zal uiteindelijk wel een ritme vinden wat werkt. Probeer het niet te forceren, denk rustig na en trek de lijnen. Zie wat er fout ging en probeer opnieuw met die kennis in het achterhoofd.
Het organische rechthoek.
Het organische rechthoek is hetzelfde idee als de vierkant maar dan met twee langere kanten. Dit zal even wennen zijn na de oefeningen met het organische vierkant, maar ik vind deze vorm makkelijker want er lijkt iets meer speling in te zitten. Ik krijg de lijnen vaker goed sluitend.
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/05/Organische-rechthoek-V1.png)
Wat je kan doen als je er moeite mee hebt is een rechthoek te tekenen met rechte lijnen en dan in de kanten een ronde hoek toevoegen en deze overtrekken. Zodat je de beweging kan oefenen. Dit zijn namelijk allemaal oefeningen om motorische vaardigheden te ontwikkelen en dit wordt dus een tweede natuur.
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/05/Organische-rechthoek-V2.png)
Het organische ovaal.
Wat is het verschil tussen een ovaal en een ellips? Een ovaal heeft meer een eivorm terwijl een ellips symmetrie kent.
Oké, een organische ovaal kent net als de andere organische vormen vele variaties. Het heeft lichte deuken en vreemde buigende lijnen maar niet zover dat het bijvoorbeeld een organische driehoek wordt. Maar er is natuurlijk een punt waarop je beide kanten uit kan redeneren over wat de vorm precies is.
Op de afbeelding zijn links ellipsen te zien en rechts organische ovalen.
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/05/Organische-ovaal-V1.png)
De pinda vorm.
De pinda vorm kan je op een aantal verschillende manieren tekenen, van verschillende aanzichten. De volgende ga ik hier behandelen.
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/05/Pinda-V1.png)
Als je het lastig vind om de vorm goed te krijgen dan kan je proberen om twee ovalen te tekenen en daaromheen de vorm te maken. De ovalen geven je dan iets meer houvast.
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/05/Pinda-V2.png)
De andere vorm bestaat uit een s-curve met een boog eraan vast.
Maak een aantal variaties van alle vormen om deze goed te oefenen.
Slot.
En daarmee zijn we eerst aan het einde gekomen van de oefeningen die ik wil bespreken. Een vierde deel is in de maak en dan gaan we kijken naar 3D vormen. Daarnaast zal ik nog een korter stukje schrijven over de basis van perspectief tekenen, maar gezien perspectief ongelofelijk diep kan gaan zal dit echt maar de basis kort aanstippen.
Ik hoop dat je het leuk vond om dit artikel te lezen en misschien heb je er zelfs wat van opgestoken. Als je actief meer oefent dan ben je zeker goed bezig, elke oefening werpt op den duur z’n vruchten af. En mocht het niet lukken bepaalde vormen te tekenen zoals ik dat doe ga dan op zoek naar alternatieve methoden. Want ik bied hier maar een beperkt aantal mogelijkheden aan. Bedankt voor het lezen van mijn blog en misschien wel tot zien bij het vierde deel!