Inleiding.
In dit artikel bespreek ik geen oefeningen zoals ik dat doe in mijn leren tekenen voor beginners serie, in plaats daarvan zet ik kort de basis uiteen van perspectief tekenen. Perspectief is heel technisch en in die zin gaat mij dat boven de pet, maar ik kan wel de minimale basis hier uiteenzetten. Dit is wat je ongetwijfeld bij techniek of tekenen gehad hebt, maar ook ik was dat weer vergeten. Dus ik denk dat dit een nuttige toevoeging is aan dit deel van mijn blog en het hoort immers bij tekenen.
Mocht ik dit blog deel over tekenen nog jaren voortzetten dan komen we ongetwijfeld bij perspectief tekenen aan en dan is dit een nuttig klein overzicht. Daarnaast ben ik begonnen met pixel art (daarover later misschien meer als aparte blog serie) en ook daar ben ik bezig met perspectief. Oké, hierna volgt eerst een korte opsomming over wat ik in dit artikel te vertellen heb.
Dit is een artikel in mijn serie over tekenen en schetsen, zie hier het inleidende artikel.
De onderwerpen.
De onderwerpen die ik ga bespreken zijn de volgende (ook te vinden in een lijst hieronder); ik bespreek de horizonlijn, het verdwijnpunt op die horizon, één en twee punt perspectief. Met behulp van afbeeldingen en een korte toelichting zal ik zo duidelijk mogelijk deze theorie proberen te beschrijven. Je kan dit zelf oefenen maar ik zal geen oefeningen bespreken zoals ik dat in de andere artikelen heb gedaan.
– De horizonlijn.
– Het verdwijnpunt.
– Eén punt perspectief.
– Twee punt perspectief.
De horizonlijn.
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/05/Horizonlijn.png)
De lijn op de afbeelding geeft de horizonlijn aan, de lijn waarop de lucht (boven de lijn) en de grond (onder de lijn) elkaar ontmoeten. Het is een horizontale lijn, vandaar de naam.
De horizonlijn ligt in dit geval in het midden, maar afhankelijk vanuit welk oogpunt (dus het punt van waaruit je naar iets kijkt, hoger of lager) je iets tekent kan het ook hoger of lager liggen. Voor het gemak heb ik nu het midden genomen.
Het verdwijnpunt.
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/05/Verdwijnpunt.png)
Een verdwijnpunt kan op elke plek op de horizonlijn liggen. Maar het ligt altijd op de horizonlijn. Op de bovenste afbeeldingen heb ik een horizonlijn met een verdwijnpunt getekend. Het verdwijnpunt geeft het punt aan waarop je niet verder kan zien. De afstand is op dat punt te ver weg.
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/05/Verdwijnpunt-V4.png)
Ik kan het nut van een verdwijnpunt laten zien door een kubus te tekenen, een ruimtelijk figuur. De kubus ligt onder de horizontale lijn en staat dus op de grond. Je kan zien dat er blauwe lijnen vanuit de punten van de kubus naar het verdwijnpunt lopen, dit zijn de horizontale lijnen van de kubus. De kubus heb ik getekend door eerst de lijnen vanuit het verdwijnpunt te tekenen en van daaruit de kubus zelf. De kubus zelf wordt vanuit ons oogpunt iets kleiner aan de achterkant, het staat daar iets dichter naar het verdwijnpunt toe. En natuurlijk wordt een verticale lijn korter naarmate het verder van je af staat maar de horizontale lijnen bepalen dat automatisch. Alles wat je ziet loopt horizontaal richting het verdwijnpunt naarmate delen ervan verder van je af liggen.
Eén punt perspectief.
Eén punt perspectief houdt in dat er maar één verdwijnpunt is. Dus de horizontale lijnen van een object lopen dan allemaal richting dat punt naarmate delen van het object verder weg staan.
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/05/Verdwijnpunt-V4.png)
De plek van het verdwijnpunt doet er niet toe, het gaat erom dat er maar één is.
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/05/Verdwijnpunt-V5.png)
Ik heb alles op de grond getekend dus hier een kubus in de lucht. Het principe blijf hetzelfde, alle horizontale lijnen lopen richting het enkele verdwijnpunt. Bij het object op de grond kan je de bovenkant zien en bij het object in de lucht kan je de onderkant zien, want je kijkt er op die manier tegenaan vanuit ons oogpunt. Waarschijnlijk was dat al duidelijk, maar tocht even voor de zekerheid.
Twee punt perspectief.
Oké, nu wordt het iets ingewikkelder maar ik denk dat het met de kennis van de vorige kopjes dit wel te begrijpen zal zijn. Met het twee punt perspectief heb je twee verschillende verdwijnpunten, zoals te zien is op de volgende afbeelding. De precieze ligging van deze punten is wederom niet van belang het gaat erom dat het er twee zijn.
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/05/Twee-punt-perspectief-V1.png)
Ik heb weer een kubus getekend maar nu verdwijnen de horizontale kanten van de kubus richting de respectievelijke verdwijnpunten op de horizonlijn. Ik heb de lijnen getrokken vanuit de twee verdwijnpunten en aan hand daarvan de kubus gemaakt. De lijnen die bij de verdwijnpunten horen hebben hun eigen kleur gekregen om verwarring te voorkomen.
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/05/Twee-punt-perspectief-V2.png)
En ook voor een object dat boven de horizontale lijn staat werkt dit precies hetzelfde. Ik heb dit op een aparte afbeelding gezet om het niet te druk te maken.
![](https://www.wjdesign.nl/wp-content/uploads/2021/05/Twee-punt-perspectief-V3-1.png)
Je kan de horizonlijn ook naar boven of beneden zetten om een ander oogpunt te nemen. Ook is het mogelijk om de verdwijnpunten links en rechts zo ver weg te plaatsen dat deze weg van het papier liggen. Je moet dan wel rekening houden met het punt, maar de principes blijven hetzelfde.
Zoals je kan zien is dit een leuke vaardigheid om te hebben als je bijvoorbeeld een landschap met gebouwen wilt tekenen, of misschien wel een deel van een stad.
Slot.
En daarmee zijn we aan het einde gekomen van dit korte artikel over de basis van perspectief. Hopelijk begrijp je wat ik hier uiteen gezet heb. Perspectief is een belangrijk onderwerp in tekenen, vooral als je op grotere schaal bezig bent. Naarmate je verder leert kom je het zeker tegen en er zijn veel boeken en cursussen met heel veel informatie. Het is een heel ingewikkeld maar belangrijk onderwerp.
Dit artikel is niet het einde van mijn serie over tekenen, maar het is voorlopig een punt waarop mijn kennis en vaardigheden simpelweg hun limiet hebben bereikt voor mij om iets nuttigs te kunnen beschrijven, waar jij als lezer ook iets aan zou kunnen hebben. Het is een kwestie van tijd voor ik met een nieuw artikel uitkom maar ik kan niet voorspellen wanneer dat precies zal zijn.
Zoals ik eerder in de inleiding al aangaf ben ik begonnen met pixel art, dit doe ik met de software Adobe Photoshop. Ik verwacht dat ik ook daarover in een nog nader te bepalen vorm zal gaan bloggen. En misschien verschijnt er nog wel pixel art op mijn portfolio, als het iets is wat ik blijf doen.
Bedankt voor het lezen van mijn blog en van deze serie specifiek en hopelijk tot ziens!