Inleiding.
In dit blog artikel werk ik de thema logo typen Pixel en Mozaïek verder uit. Ik heb deze logo’s samengevoegd omdat ze als stijl vergelijkbaar zijn maar het zijn wel hun eigen logotypen op zich.
Dit is een artikel in mijn serie over logo design. Vind hier mijn inleidend artikel.
Pixel logo’s.
Een pixel logo is onmiddellijk herkenbaar aan haar unieke stijl binnen logo design. Een pixel logo is opgebouwd uit pixels, dat zijn kleine vierkante blokjes die onafhankelijke gekleurd zijn en zo samen een eenheid vormen waaruit dan een groter beeld ontstaat. Pixel logos komen in verschillende vormen.
Dit kunnen bijvoorbeeld vierkante kaders zijn die opgedeeld zijn in een raster van pixels. Op die manier kun je een raster over een afbeelding leggen en daarnaast een leeg raster gebruiken om de afbeelding per vakje na te kleuren. Dit heb ik gedaan in het Peak Design logo in het volgende voorbeeld.
Het raster ligt over de foto op de berg en het lege raster vormt op die manier het kader waarin de berg gekleurd wordt. Zo is elk vakje de kleur van de overheersende kleur (foto’s hebben vaak een mengeling van kleuren zelfs in een klein vakje, dus dan pak je de overheersende kleur) van het corresponderende vakje op de foto. De grootte van het raster bepaald op die manier de complexiteit van dit type logo. Met 9 pixels is die complexiteit laag en het aantal verschillende kleuren beperkt. Bij 64 pixels is dat alweer een heel ander verhaal laat staan 256 pixels of meer. Het is maar net waar de afbeelding zich het best voor leent en wat de designer of de klant verlangt.
Een andere vorm van pixel design is een illustratie in de vorm van ‘pixel art’ (een stijl van design binnen game design). Dit is een illustratie die wederom bestaat uit gekleurde vierkantjes maar nu in de vorm van het voorwerp zelf. De illustratie is blokkerig maar vaak zo groot dat de pixels nog net te onderscheiden zijn. Dit kan ook de vorm van tekst aannemen, compleet gemaakt van pixels. (Of het dan naast de categorie pixel ook onder de categorie typografisch valt, daar kan je over twisten. In mijn persoonlijke onderscheiding is een text logo dat bestaat uit pixels een pixel logo en geen typografisch logo omdat het meer een illustratie is dan een lettertype).
Ook is het mogelijk dat een lettertype of een illustratie overgaat van normaal in pixelvorm alsof het uiteenvalt in pixels. Dit geeft een uniek effect aan een logo. Zie hieronder een afbeelding ter voorbeeld.
Er zijn ongetwijfeld meer opties maar dit geeft een goede opsomming weer van wat er mogelijk is met een pixel logo. De kleur in dit type logo is in tegenstelling tot vrijwel alle andere logotypen erg belangrijk, gekleurde vierkantjes is immers alles waar dit logo op steunt. Verwijder de kleur en de boodschap die het logo over probeert te brengen komt dan immers niet meer over.
Mozaïek logo’s.
Een mozaïek logo is een vergelijkbaar met een pixel logo. Dit type logo bestaat uit tegels die in veel verschillende vormen, soorten en maten komen. Deze tegels maken samen een bepaalde illustratie of tekst of beide samen. Ook deze tegels zijn net als pixels onafhankelijk gekleurd en bij dit type logo design is kleur wederom het belangrijkste element.
Mozaïek logo’s komen dus in veel in verschillende vormen en maten, dit ligt maar net aan de wensen van de klant. Of aan de creativiteit als de vrije hand aan de designer wordt gegeven.
Hieronder staat een voorbeeld van mijn logo in mozaïek stijl, de twee delen van het logo zijn gemaakt in een andere versie van mozaïek.
Slot.
Daarmee zijn we aan het einde gekomen van de korte beschrijving van de thema logo’s; pixel en mozaïek.
Hopelijk heb je er wat van geleerd en was het artikel interessant om te lezen.
Er zijn nog veel andere informatieve artikelen over logo design te vinden op mijn blog, verder is het misschien leuk om eens op mijn portfolio rond te kijken.
Bedankt voor het lezen van mijn blog en hopelijk tot ziens.